Посланикът на Франция в България Н.Пр. Жоел Мейер и Генералният мениджър на „Латекоер-България“ Патрик Бернар посетиха ТУ - Пловдив

Посланикът на Франция в България Н.Пр. Жоел Мейер и Генералният мениджър на „Латекоер-България“ Патрик Бернар посетиха днес Технически университет - София, Филиал Пловдив. Те се срещнаха с директора на Филиала – доц. Никола Шакев и заместник-директорите проф. Въльо Николов и доц. Христиан Панайотов. Домакините запознаха гостите с изучаваните специалности и работата по различни европейски проекти и програми. 

„Вашият университет е изключително важен за инвеститорите в региона на Пловдив, тъй като подготвя професионални кадри, които могат да се влеят във разрастващата се икономическа зона. Имате и чудесни езикови гимназии, в които се изучава френски език. Тези образователни традиции са от изключително значение за френските инвеститори, като имате предвид, че все повече френски компании проявяват интерес към Пловдив “ – каза Н.Пр. Жоел Мейер. 

Генералният мениджър на „Латекоер -България“ Патрик Бернар припомни, че амбицията на компанията е да развие завода в Пловдив до Европейски център за операции, за което има нужда от висококвалифицирани инженерни кадри. „Ако искаме да гледаме напред в бъдещето и да се разрастваме, трябва да инвестираме в професионално обучение. Тук разчитаме на помощ от Техническия университет в Пловдив“ – заяви Патрик Бернар. И припомни, че по заявка на компанията беше разкрита дуалната паралелка със специалност „ Авиационен техник“ към Професионалната гимназия по механотехника „Проф. Цветан Лазаров“, в която от тази година се обучават 26 деца. За следващата учебна година от „Латекоер“ ще заявят разкриване на още една такава паралелка, като надеждите на компанията са завършващите да продължат образованието си в специалност „Авиационна техника и технологии“ на Технически университет-София, Филиал Пловдив. 

Директорът на Филиала доц. Никола Шакев увери гостите, че висшето учебно заведение ще продължи да подкрепя подобни образователни инициативи. Филиалът в Пловдив разчита на успешното партньорство с бизнеса от региона и има готовност за съвместни проекти, както в сферата на образованието, така и в областта на научните изследвания и новите технологии- заяви още доц. Шакев. 

След срещата с ръководството на Филиала, гостите разгледаха част от лабораториите в университета. За Н.Пр. Жоел Мейер и Патрик Бернар беше особено вълнуващо да посетят III-ти учебен корпус, където до 1948 г. се е помещавал Френският девически колеж „Свети Йосиф“. Те се запознаха с историята на сградата, която днес е изцяло реновирана по Европейски проект и е превърната в модерен лабораторен комплекс. Особено любопитно за гостите беше да чуят и историята за първия у нас полет с балон, осъществен в Пловдив от Йожен Годар през 1892г. по време на Първото българско изложение.  

 FrenchEmbassy  

 FrenchEmbassy  

 FrenchEmbassy  

 FrenchEmbassy  

 FrenchEmbassy

 

Календар